En de winnaar is: TRINITAS………………!

19 februari 2017

En weer zat de publieke tribune bomvol met Trinitasleerlingen !  Al vanaf de eerste jongerengemeenteraad in 2013 weten onze leerlingen de vergaderzaal te vinden. Dit keer (in verband met verbouwingen) in het gebouw van het Waterschap. Dit ligt (niet toevallig ?)  bij het gevaarlijkste kruispunt van Nederland.  Laat het debat nu juist over verkeersveiligheid gaan. Buitensporten en bewegen was het andere thema.

Het is ook niet niets wanneer twee teams van je school de strijd aan gaan met de winnaars van het landelijke  D66-jubileumtoernooi: Huygenscollege. Dat dit wapenfeit aan het begin van de vergadering nog eens fijntjes werd vermeld, vergrootte de strijdlust.

Gedurende meer dan twee uur (!) bestookten de deelnemers elkaar met verbaal vuurwerk. Terwijl captain Milo Poland (VWO) zich concentreerde op het getergde Huygens en zijn team foutloos door het debat loodste, groeiden er kansen voor de buitenstaanders: Parlan , Clusius en de andere fractie van onze school. Second best! De havo-meisjes (én jongen) domineerden het debat vanaf minuut één. “Zelden bereikte  de jongerenraad een hoger niveau” vatte organisator Ad Jongenelen (Burgerbelang) de discussie samen. Hiervan was geen woord gelogen. Dapper, emotioneel, bevlogen en lichtvoetig bewezen onze havisten dat zij de kunst beheersen van het openbare debat. Rake humor zorgde dat de spanning van het eerste moment verdween.  Ze verzwakten nooit. De jury prees de gemeenschapszin: “jullie gaven voortdurende steun aan elkaar waardoor het zelfbewustzijn toenam”.

Dat een ander leerling van het Trinitas College, Sanne Duba, de beste debater bleek, was ook geen verrassing. Ze kreeg van haar VWO-fractie de ruimte om een frisse wind te laten waaien. Dat deed ze met verve. Snel, scherp, charmant, in duidelijke taal en steeds weer verrassend. Waarvan heeft zij eigenlijk geen verstand ?  Aan Sanne de niet geringe opdracht de Trinitas-moties te gaan verdedigen in de echte gemeenteraad.

Twee grote bekers (“het lijkt wel of we THE VOICE gewonnen hebben”) werden op vrijdagochtend 17 februari overhandigd aan Dhr. Van Rooijen en Mvr. Schaveling. Beiden bedankten, elk op hun eigen wijze, de leerlingen voor de manier waarop zij de naam van hun school hadden verdedigd.